ТЕСТУВАННЯ ДВОДИСКОВОГО РОЗКИДАЧА МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ

[:ua]grass-rol-logo-1446646442

ТЕСТУВАННЯ ДВОДИСКОВОГО РОЗКИДАЧА МІНЕРАЛЬНИХ ДОБРИВ MASTER 1400 L

на базі 

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

Grassrol Master 1400

Василь Лесняк, директор ПНВП “ЯР-СТЕП

Ярослав Сало, заступник директора

Василь Думич, зав. лабораторії

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

 

За результатами дослідженням наукових установ встановлено, що раціональна система живлення (основне внесення добрив та підживлення рослин) сприяє збільшенню врожайності на 20 – 40 %. Однак, високі дози можуть не дати очікуваного результату, якщо не дотримано встановленої норми та рівномірності розподілення добрив по полю.

Ефективна система живлення передбачає раціональне поєднання внесення органічних і мінеральних добрив. На сьогоднішній день в більшості аграрних господарствах відсутні або недостатня кількість органічних добрив. Нові методи поповнення ґрунту органічною речовиною на базі використання післяжнивних залишків і біопрепаратів для прискорення їх розкладання також досі ще не знайшли широкого застосування в агроформуваннях.

Отже, на сьогодні, основним ресурсом для поповнення ґрунту поживними елементами живлення рослин є мінеральні добрива. Їх вносять поверхневим (розкидним) і внутрігрунтовим способом. Внутрігрунтове внесення добрив, в основному, застосовують для підживлення просапних культур з використання культиваторів-рослиннопідживлювачів. Поверхневе розкидний спосіб застосовують для основного внесення добрив і підживлення культур в період їх вегетації.

Розкидне внесення мінеральних добрив здійснюється за допомогою відцентрових розкидачів та штангових тукових сівалок. Ці технічні засоби  різняться конструкційним виконанням розкидних механізмів і технологічними схемами розподілення добрив. Різні типи розкидних робочих органів по іншому взаємодіють з добривами, тому показники якості розподілення добрив відрізняються. Штангові тукові сівалки мають вищі показники якості внесення добрив, проте, їхня вартість набагато вища в порівнянні з відцентровими розкидачами добрив. Відтак, тукові сівалки доступні за ціною великим фінансово-сильним агропідприємствам і агрохолдингам.

В більшості українських сільськогосподарських формуваннях для поверхневого внесення мінеральних добрив застосовуються відцентрові розкидачі добрив виробництва вітчизняних і зарубіжних фірм. В Україні машини для поверхневого внесення мінеральних добрив виготовляють підприємства ПАТ “Хмільниксільмаш”, ФОП “Бартощук А. Г.”, ФОП “Іванів О.М.” та інші.

За номенклатурою машин, які були представленні на випробування в нашу установу можна констатувати, що на українських полях працює техніка таких ведучих європейських виробників техніки як AMAZONEN-WERKE, RAUCH, KUHN S.A, Sulky Burel, BOGBALLE A.S, , AGREX, UNIA GROUP, AGROMET PILMET, SIPMA, POMOT, JAR-MET,GRASS-ROLL тощо. В Україну також поставляються машини для внесення мінеральних добрив із США, Туреччини, Білорусі,Польщі тощо. З аналізу поступлень технічних засобів на випробування можна зробити висновок, що найбільш поширеним типом машин для внесення мінеральних добрив, які виготовляються і експортуються в Україну є навісні розкидачі з відцентровим дисковим висівним апаратом.

Навісні машини для внесення мінеральних добрив виготовляються з одним або двома тукорозсівними апаратами. Розкидачі твердих мінеральних добрив, які обладнані одним або двома тукорозсівними апаратами дискового типу в загальному мають приблизно одинакові показники рівномірності розподілення добрива як по ширині внесення так і по напрямку руху. Так, за даними випробувань машин даного типу встановлено, що нерівномірність розподілення добрив по ширині внесення знаходиться в межах від 11,0 % до 18,9 %, а по напрямку руху – від 3,1 % до 6,5 %. Нерівномірність внесення добрив по ширині захвату вітчизняними машинами складає 17,5% – 18,9%, а зарубіжними – від 11% до 17,5%.

Машини для внесення твердих мінеральних добрив виконують технологічний процес з продуктивністю від 3,5 га/год. до 17,9 га/год., при витраті палива від 0,38 кг/га до 0,77 кг/га. Розкидачі твердих мінеральних добрив з більшою місткістю бункера забезпечують вищу продуктивність роботи за змінним часом, за рахунок зменшення кількості завантажень на одиницю площі та затрат часу на завантаження і переїзди до місця завантаження і навпаки.

Розкидачі мінеральних добрив виробництва вітчизняних підприємств дешевші в порівнянні з машинами зарубіжного виробництва. Проте, незважаючи на це аграрії віддають перевагу техніці для внесення добрив зарубіжного виробництва, адже вона надійна, більш довговічна, зручна в експлуатації і дозволяє вносити диференційовані дози добрив в залежності від потреби рослин в елементах живлення.

Значна кількість польських фірм, які присутні на вітчизняному ринку свідчить проте що, машини даних відповідають потребам замовника за критерієм “ціна-якість”. Крім вище згаданих відомих фірм-виробників машин для внесення мінеральних добрив сьогодні на ринок України виходить новий польський виробник – фірма GRASS-ROLL, яка пропонує  дводисковий розкидач добрив моделі  MASTER 1400L (рис. 1). На теренах України розкидачі фірми GRASS-ROL реалізує підприємство ПНВП “ЯР-СТЕП”.

Технічна характеристика навісного дводискового розкидача мінеральних добрив моделі MASTER наведена в таблиці 1.

Показник
MASTER 1400L
1 5

Габаритні розміри, мм

–      довжина

–      ширина

–      висота

 

1260

1980

1310

Конструкційна маса, кг 345
Місткість бункера, л 1400
Агрегатування, трактори класу
Привід робочих органів

Продовження таблиці 1

Діаметр розкидних дисків, мм 480
Частота обертання дисків, об/хв. 720
Частота обертання спірального змішувача, об/хв. 180
Робоча ширина захвату, м 24-36м
Робоча швидкість, км/год. до 12
Транспортна швидкість, км/год. до 25

Master

Рисунок 1 – Розкидач мінеральних добрив MASTER 1400L

 

Розкидачі типорозмірного ряду моделей MASTER призначені для поверхневого внесення мінеральних добрив в гранульованому та кристалічному вигляді, а також підживлення сільськогосподарських культур, лугів і пасовищ. Вони також можуть проводити розкидну сівбу насіння зернових, технічних та бобових культур, а також трав таких як пшениця, жито, ячмінь, соняшник, люпин, боби, ріпак, гірчиця, люцерна і конюшина тощо.

Навісні розкидачі MASTER в залежності від моделей і завантаженості бункера агрегатуються з тракторами класів 1,4; 2 і 3. Вони можуть експлуатуватися  в рівнинній місцевості на полях з поперечними схилами не більше 8,5⁰. Робочі органи розкидача приводяться в рух від ВВП трактора, з яким він загрегатований.

Розкидач складається з наступних складальних одиниць: рами з навісним пристроєм, механізму приводу робочих органів (розсівних дисків і мішалок), гідросистеми, дозуючих пристроїв з механізмом регулювання норми висіву добрив, відцентрового дискового тукорозсівного апарату, змішувача та сітки.

Рама  – просторова зварна конструкція з профільованого металу, на якій змонтовано всі складальні одиниці розкидача.

Бункер служить ємкістю для добрив і являє собою пустотілу конструкція  W-подібної форми. Внаслідок такої конструкції бункера в його нижній частині утворюються два жолоби пірамідоподібної форми. Бункер виготовлений з високостійкої , кислотостійкої сталі OH18N9 і кріпиться до рами за допомогою болтового з’єднання.

Букер комплектується металевими надставками, які кріпляться до його верхніх обрисів, що дозволяє збільшити місткість бункера та сприяє зменшенню технологічних простоїв на завантаження і переїзди до місця завантаження, підвищенню використання змінного часу і продуктивності змінної роботи.

З метою контролю за рівнем добрив у бункері в конструкції розкидача передбачено індикатор заповнення бункера технологічними матеріалами.

У бункері встановлені решітки, які запобігають потраплянню в нього сторонніх часток і великих грудок добрив. Для не допущення потрапляння в бункер сторонніх предметів, пилу та вологи атмосферних опадів під час виконання технологічного процесу, він оснащується тентом. Закривши бункер тентом можна проводити розкидання розкидання добрив за дощової погоди і випаданні снігу (за умови, якщо це не завдасть шкоди рослинам).

В донних частинах жолобів бункера розміщені випускні вікна і отвори для встановлення направляючих втулок валів змішувача. У кожному жолобі встановлено спіральний змішувач, який призначений для запобіганню утворенню склепінь добрив (особливо вологих) та забезпечення рівномірності їх подачі до вихідного отвору.

Тукорозсівний апарат оснащений двома розподільними дисками, які обертаються в напрямі,  протилежному до руху трактора, з яким агрегатується розкидач (рис. 2). Розподільні диски укомплектовано довгою 5 і короткою розподіляючими лопатями. Коротка лопать розподіляє добрив в основному по центру розсівання, тоді як довга лопать – в основному по краях смуги (рис. 3).

Регулювання норми висіву здійснюється за допомогою клапанів зміни розмірів вихідних отворів в нижніх частинах жолобів бункера, які керуються дозувальними механізмами. Дозувальний механізм складається з важеля 3, шкали 1 та з’єднаної з важелем регулюючої пластини. Регулювання норми внесення добрив (зміну розмірів вихідних вікон) можна також проводити за допомогою гідросистеми розкидача, яка працює від гідросистеми енергозасобу.

Для налаштування ширини внесення добрив, обидві лопаті ступінчасто повертаються на одинакові кути перестановкою їх по отворах 4 розсівного диска. За допомогою повороту лопатей в напряму обертання дисків (на більше високе значення шкали) збільшується ширина захвату. За умови повороту проти напрямку обертання зменшується робоча ширина внесення добрив.

1

Рисунок 2 – Схема технологічного процесу

2

  • шкала дозувального механізму; 2 –розкидний диск; 3 – важель встановлення норми внесення добрив; 4 – отвори встановлення перестановки лопаток для налаштування робочої ширини захвату; 5 – лопатка розсівного диска

Рисунок 3 – Розсівний апарат та дозувальний пристрій

 

Розкидачі сімейства MASTER додатково можуть комплектуватися диском з телескопічними лопатками для обмеження ширини розкидання під час роботи на краях полів.

Висівні елементи конструкції, розкидні диски, лопаті та всі кріпильні деталі виготовлені з нержавіючої сталі, що робить розкидач MASTER стійким до впливу корозії металу і гарантією тривалу та ефективну експлуатацію.

Привід розкидних дисків 1 (рис.4) здійснюється від ВВП трактора за допомогою телескопічного карданного валу, центрального конічного редуктора 5, двох поперечних валів з запобіжними муфтами, двох кутових конічних редукторів 3. Частота обертання тукорозсівних дисків – 720 об/хв.

Вали спіральних мішалок 4 приводяться в рух через ланцюгову передачу, яка складається з малої ведучої зірочки, встановленої на правому поперечному валу приводу розкидних дисків, великої веденої зірочки на валі змішувачів та роликового ланцюга. Таке конструкційне рішення з низьким передаточним відношенням приводу спіральних змішувачів забезпечує низьку частоту їх обертання, яка становить 180 об/хв. За такої частоти обертання змішувачів, не пошкоджуються гранули добрив, що позитивно впливає на якісні показники виконання технологічного процесу.

4

1 – розкидні диски; 2 – дозувальний механізм; 3 – кутовий конічний редуктор; 4 – вал спірального змішувача; 5 – центральний конічний редуктор; 6 – жолоб бункера; 7 – індикатор наповненості бункера добривами

Рисунок 4 – Розкидач мінеральних добрив MASTER (вид ззаду на вузли механізму приводу)

 

Дводисковий розкидач мінеральних добрив моделі MASTER 1400L проходив тестування на дослідних полях Львівської філії УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого. Під час досліджень розкидач агрегатувався з трактором МТЗ-82 і проводив внесення аміачної селітри на посівах озимого ріпаку (рис. 5).

5

Рисунок 5 – Розкидач мінеральних добрив MASTER під час виконання технологічного процесу

 

Завантаження добрив в бункер розкидача здійснювалось з використанням підйомних механізмів, а саме підйомника тракторного ПТ-1 виробництва підприємства ПАТ “Хмільниксільмаш” (рис. 6).  Добрива знаходились в біг-бегах масою 1000 кг, тому для наповнення бункера на 94% його місткості за щільності  добрив 887 кг/м3 достатньо одного робочого циклу підйомника.

Тривалість завантаження знаходилась межах 1-2 хв. Затруднень і незручностей та значних затрат праці під час завантаження добрив не виникало.  Отже розкидач сумісний в технологічному ланцюзі з цим тракторним підйомником, а також іншими підйомними і завантажувальними механізмами подібного типу.

6

Рисунок 6 – Завантаження добрив в бункер розкидача

 

Під час досліджень використовувалась аміачна селітра 34 % вологістю     0,6 %, насипною щільністю 887 кг/м3, в гранулометричному складі добрива переважали гранули розміром від 1 до 3 мм (84,1%) (табл.2).

Розкидач виконував технологічний процес за температури повітря +11⁰С, відносної вологості повітря 68%, незначного вітру швидкістю 1 м/с.

 

Таблиця 2 – Показники умов досліджень

Показник Значення показника
Характеристика мінерального добрива
Вид добрив гранульовані
Назва добрив аміачна селітра
Насипна щільність добрив, кг/м3 887
Вологість добрив, % 0,6
Гранулометричний склад, %, розмір гранул, мм:
– менше 1,0 2,8
– понад 1,0 до 3,0 включно 84,1
– понад 3,0 13,1
Погодні умови
Температура повітря, 0 С +11
Відносна вологість повітря, % 68
Швидкість вітру, м/с 1
Напрям вітру відносно руху машини, градус По ходу руху

Визначення показників якості виконання технологічного процесу проводилась під час внесення аміачної селітри на робочу ширину захвату 24 м та 36 м. В процесі досліджень визначались показники, які характеризують здатність дводискового розкидача мінеральних добрив MASTER 1400L забезпечити внесення встановленої дози внесення і рівномірність розподілу добрив на поверхні поля (рис. 7)

7

Рисунок 7 – Визначення показників якості внесення добрив

 

Показники якості виконання технологічного процесу наведено в таблиці 3.

 

Таблиця 3 – показники якості виконання технологічного процесу

Показник Значення показника
Фон І Фон ІІ
Вид роботи поверхневе розкидне внесення добрив (підживлення рослин озимого ріпаку)
Робоча ширина захвату, м 24 36
Швидкість руху, км/год. 11,6 11,2

Доза внесення добрив, кг/га:

–      встановлена

–      фактична по робочій ширині внесення

 

192

194

 

196

197,7

Відхилення фактичної дози внесення добрив від встановленої, % 1,04 0,87

Нерівномірність розподілення добрив, %

–      по робочій ширині захвату

–      по напрямку руху

 

11,7

5,4

 

12,8

3,3

На першому фоні розкидач в агрегаті з трактором МТЗ-82 виконував технологічний процес з робочою швидкістю 11,6 км/год., за встановленої норми внесення аміачної селітри 192 кг/га, фактична доза внесення становила         194 кг/га. Відхилення від встановленої норми становило +2кг/га або 1,04%. За таких режимів роботи нерівномірність внесення мінеральних добрив по робочій ширині захвату становить 11,7 % (за вимогами НД – не більше 20%), по напрямку руху – 5,4 % (за вимогами НД – не більше 10%).

На другому фоні за ширини внесення 36 м робоча швидкість руху машинно-тракторного агрегату МТЗ-82+ MASTER 1400L становила 11,2 км/год. Розкидач був налаштований для внесення аміачної селітри в дозі 196 кг/га. Фактична доза внесення добрив становила 197,7 кг/га. Відхилення від встановленої дози внесення +1,7 кг/га або 0,87%. , Нерівномірність внесення  добрив по робочій ширині захвату – 12,8 %, (за вимогами НД – не більше        20 %), а по напрямку руху 3,3%, що відповідає вимогам НД.

Розподілення добрив по робочій ширині внесення та по ходу руху агрегату за встановленої ширини внесення добрив 24 м показані на діаграмах (рисунки 8 і 9). Подібний розподіл добрив одержано і за ширини внесення 36 м.

8

Рисунок 8 – Діаграма розподілення добрив по робочій ширині захвату (встановлена ширина захвату 24 м)

9

Рисунок 9 – Діаграма розподілення добрив по напрямку руху (встановлена ширина захвату 24 м)

 

За результатами агротехнічних досліджень встановлено, що розкидач виконує технологічний процес з добрими показниками якості внесення добрив щодо внесення встановленої норми і рівномірності розподілення їх розподілення на площі поля.

Вподальшому розкидач експлуатувався в господарстві і напрацював 32 години основного часу та підживив посіви озимого ріпаку і озимої пшениці на площі понад 300 га. Зауважень щодо якості роботи, надійності та зручності щоденного технічного і технологічного обслуговування не було.

Висновки. За аналізом конструкцій та результатами фокус-тестів навісного дводискового розкидача мінеральних добрив моделі MASTER 1400L можна зробити наступні висновки:

  • робочі органи розкидача виготовленні з корозійностійкого металу, що підвищує його надійність та довговічність експлуатації;
  • розкидач пристосований для ручного та механічного завантаження добрив в бункер. Розкидач має сумісність тобто може працювати в комплексі з більшістю вітчизняних та зарубіжних навантажувачів;
  • розкидач виконує технологічний процес з добрими показниками дотримання встановленої норми та рівномірності розподілення добрив на поверхні поля.

Розкидач виготовлений з врахуванням сучасних тенденцій розвитку машин даної групи і за критерієм “ціна-якість” відповідає світовим аналогам.

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого рекомендує дводисковий розкидач мінеральних добрив моделі MASTER 1400L для застосування в аграрних господарствах України.

[:]